Savez nagradio PPIG – 10.satnija Ivanić

2 svibnja. 2019 | Objavio: | Objavljeno u: ,

Povijesna postrojba Ivanić-Grada postala je ravnopravna članica Saveza povijesnih postrojbi hrvatske vojske 17. ožujka 2018 godine na Skupštini održanoj u Bakru.

Bio je to izuzetan uspjeh vojnog i civilnog ustroja Udruge koja je osnovana 2016. godine i koja je godinu koja je prethodila članstvu u Savezu PPHV provela u opremanju gardista povijesnim odorama, uvježbavanju i pisanju povijesnica koja objedinjuju burnu vojnu povijest Ivanića i dokazuju povijesnu utemeljenost osnivanja PPIG-a.
Godinu nakon toga na Skupštini Saveza PPHV održanoj u Svetoj Nedelji 09. veljače 2019. PPIG – 10. satnija Ivanić primila je od Saveza nagradu za osvojeno 2. mjesto po broju nastupa na manifestacijama koje organizira ili u kojima sudjeluje Savez povijesnih postrojbi HV i njegove članice. Treba istaći da do sada ni jedna povijesna postrojba nije uspjela u prvoj godini članstva osvojiti jednu od prve tri nagrade Saveza.

I u 2019. godini članovi PPIG – 10. satnija Ivanić sudjeluju na raznim manifestacijama Saveza i njenih članica. Prvo je ove godine bilo na X Hodočašću u Gvozdanskom 13. siječnja 2019. Potom na danima Grada Požege, smotri povijesnih postrojbi u Čakovcu, Turopoljskom Jurjevu u Plemenitoj općini Turopoljskoj te 496. Kostelskoj uskrsnoj pištoli i danu Grada Pregrade. Posljednje sudjelovanje bilo je u Zagrebu uz 100. obljetnicu prijenosa posmrtnih ostataka Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u Domovinu. Evo nekoliko slikovnih zapisa sa spomenutih manifestacija.

 

Leo Ordanić