ZUDR IVG

 

 

O NAMA

 Tijekom Domovinskog rata,  a posebno nakon završetka osnovane su brojne braniteljske udruge diljem Hrvatske, pa je tako i na području bivše općine Ivanić-Grad, sadašnjeg grada Ivanić-Grada, općina Kloštar Ivanić i Križ.
Među prvima osnovana je UHVIDR-a, Časnički zbor, Udruga veterana Domovinskog rata i Udruga dragovoljaca Domovinskog rata.

Krajem 90-tih godina udruge na području bivše općine Ivanić-Grad udružuju se u Koordinaciju udruga proizašlih iz Domovinskog rata čija je  osnovna zadaća koordiniranje rada udruga pri obilježavanju obljetnica Domovinskog rata, državnih praznika i sličnih manifestacija.
Koordinacija nije bila udruga sa pravnom osobnošću, nije imala Statut niti svoj žiro račun. Svaka udruga posebno brinula se o načinu financiranja i imala svoj plan i program rada.
Osnovni problemi takvog rada bili su da udruge nisu objedinjene u svojim aktivnostima, neracionalno se troše dobivena sredstva, određene zadaće pomoći braniteljima se teško mogu ispuniti te je postala potreba da  udruge dobiju zajednički prostor, stabilan izvor financiranja te određeno tijelo koje bi rukovodilo radom udruga.

2008. godine, na inicijativu Časničkog zbora i UHVIDR-a u gradu Ivanić-Gradu osnovana je Zajednica udruga proizašlih iz Domovinskog rata kojoj su pristupile udruge iz grada Ivanić-Grada  te Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata iz Križa.
Članice osnivači zajednice bili su: HČZ, UHVIDR-a, Udruga veterana Domovinskog rata, Udruga dragovoljaca Domovinskog rata, Udruga branitelja dragovoljaca Domovinskog rata, Udruga obitelji hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a i Udruga roditelja poginulih hrvatskih  branitelja općine Križ.
Za nepunih godinu dana rada Zajednice braniteljske udruge su dobile svoj zajednički prostor (Dom hrvatskih branitelja, odnosno bivši Ured za obranu), financiranje udruga je centralizirano preko Zajednice, a sredstva dobivena od Grada Ivanić-Grada distribuiraju se udrugama na osnovu Plana i programa rada.

Osnutkom Zajednice udruga poboljšala se kvaliteta rada udruga, skrb za branitelje te pomoć porodicama poginulih ili socijalno ugroženih branitelja.
Tijekom zadnjih pet godina od značajnih projekata Zajednice je izdavanje Monografije „Otok Ivanić u ratu“ (monografija 65. Samostalnog bataljuna), svečano obilježena obljetnice 20. Godišnjice početka Domovinskog rata kojom prigodom je dodijeljeno 200-tinjak priznanja zaslužnim pojedincima, sjedište Zajednice je preimenovano u Dom hrvatskih branitelja, centralni gradski park preimenovan je u Park hrvatskih branitelja, te najduža ulica u Ivanić-Gradu je dobila naziv 65. Samostalni bataljun.
Zajednica udruga kao organizacijski oblik udruživanja udruga proizašlih iz Domovinskog rata pokazala se kao dobra zamisao i nadamo se da će svojim radom opravdati postojanje.

 

 

OSNOVNI PODACI ZAJEDNICE

Puni naziv: Zajednica udruga proizašlih iz Domovinskog rata Grada Ivanić-Grada

Skračeni naziv:  ZUDR Ivg  
OIB: 49913780607
Sjedište: Ivanić-Grad, Omladinska 30

 

Radno vrijeme ZUDR-a je:
Ponedjeljak, utorak, četvrtak, petak: od   09,00  do 13,00  sati
Srijeda:                                             od    13,00  do 17,00  sati

Tel:     01  2823  503
Mob:  092  19 16  620

 

 

TIJELA ZAJEDNICE

PREDSJEDNIŠTVO ZUDR-a:

  1. Goran Leš – predsjednik
  2. Leo Ordanić – ispred UHDDR'91
  3. Ivan Janković – ispred HČZ
  4. Željko Kuternik – ispred UHBDDR
  5. Ivica Kozjak – ispred UHVIDR IG
  6. Ivo Baričević – ispred URPBDR
  7. Goran Cerovečki - ispred PPIG

NADZORNI ODBOR:

  1. Damir Kelin – predsjednik
  2. Mladen Jerković – član
  3. Ivo Fugaš – član