Sat povijesti o Domovinskom ratu u OŠ Milka Trnina Križ

22 svibnja. 2014 | Objavio: | Objavljeno u: ,

U organizaciji UHDDR-a Grada Ivanić-Grada te Općina Kloštar-Ivanić i Križ i uz pomoć članova drugih udruga okupljenih u Zajednicu udruga proizašlih iz Domovinskog rata Ivanić-Grad, na poziv OŠ Milka Trnina Križ, 21.05.2014. predstavljen je pilot program prezentacije tema Domovinski rat 1991-1995 te Otok Ivanić u ratu za učenike osmih razreda.

Prva tema Domovinski rat 1991-95. obrađuje uzroke rata na prostoru bivše Jugoslavije, tijek agresije, začetke obrane i razvoj oružanih snaga RH te oslobodilačke operacije u kojima su tijekom rata oslobađani pojedini dijelovi hrvatskog teritorija zaključno s Bljeskom i Olujom. U drugoj temi obrađeni su najznačajniji elementi stvaranja i upotreba postrojbi s područja bivše Općine Ivanić-Grad te učešće branitelja s našeg područja u ratnim operacijama tijekom Domovinskog rata.

Na kraju ove prezentacije učenicima je prikazan film o 65. samb. Ivanić-Grad u kojem je korišten autentični filmski materijal iz 1991 i 1992. godine. S manjim doradama ovaj će se prezentacijski materijal u trajanju tri školska sata ponuditi svim osnovnim i srednjim školama na području Otoka Ivanića kao dopuna nastavnom programu koji obrađuje temu Domovinskog rata.

U drugom dijelu za sve učenike OŠ Milka Trnina upriličen je tehnički zbor na kojem su članovi UHDDR-a pokazali prikupljeno, ali onesposobljeno oružje, streljivo, minsko eksplozivna sredstva i drugu opremu iz Domovinskog rata koja se prikuplja za stalnu postavu budućeg muzeja u Ivanić-Gradu. Ova prigoda iskorištena da se u okviru akcije „Zbogom oružje“ učenici upoznaju s eksplozivnim napravama i opasnošću nestručnog rukovanja s istim te upute na postupke i radnje koje treba učiniti da bi ih se sigurno uklonilo iz okoliša.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAIMG_3557

fb-share-icon0