MIMOHOD POVIJESNIH POSTROJBI U IVANIĆ-GRADU

3 srpnja. 2018 | Objavio: | Objavljeno u: , ,

Otkako je 17. ožujka 2018. godine Povijesna postrojba Ivanić-Grada – 10. satnija Ivanić postala redovna članica Saveza povijesnih postrojbi hrvatske vojske Republike Hrvatske, njeni pripadnici sudjeluju u nizu manifestacija koje uz državne, vjerske i svjetovne blagdane organiziraju Savez, njegove članice, Župe i Županije, gradovi i općine diljem Hrvatske. Bili su tako na smotrama u Čakovcu, Samoboru, Svetoj Nedelji, Osijeku, Velikoj Gorici, a pozvani su u srpnju u Karlovac i Bakar. Povijesna postrojba na taj način promiće našu bogatu vojnu i kulturnu baštinu, a samim time i sam Grad Ivanić-Grad.

Uz proslavu dana naše Župe i njenog zaštitnika sv. Petra apostola članovi povijesne postrojbe u suradnji s Gradom i u zajedništvu s Župom organizirali su 30. lipnja manifestaciju pod nazivom „Petrovo u Ivanić-Gradu“ u okviru koje je održan i prvi mimohod povijesnih postrojbi s područja Republike Hrvatske. S obzirom da ovakove manifestacije imaju funkciju promotora turizma sudjelovanje 13 povijesnih postrojbi koje su prodefilirale ulicama našeg Grada svakako daju publicitet događaju kojeg organizatori žele pretvoriti u tradicionalni.

Sudionici mimohoda bili su: Bjelovarski graničari – Husari 1756, Gospićka garda „Vukovi“ ,Gradska straža Bakar, Gradska straža Požega, Keglevićeva straža Kostel, Križevačka djevojačka straža, Samoborska narodna garda, Serežani-stari graničari Županja, Svetonedeljska garda, Turopoljski banderij, Zrinska garda Čakovec, Kuburaško društvo „Gromovnik“ Bestovje i domaćin 10. satnija Ivanić. U mimohodu su sudjelovali i pripadnici počasne postrojbe Ivanić-Grada u odorama HV koji su nosili zastavu RH kao i članovi Limene glazbe Križ koji su izvodili koračnice.

Svečanost su uveličali izaslanik predsjednika Sabora RH saborski zastupnik Mato Čičak, izaslanik predsjednika Vlade RH ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, g. Marko Rašić načelnik Policijske uprave zagrebačke i izaslanik ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, izaslanstva Saveza povijesnih postrojbi HV-a i Zajednice braniteljskih udruga Ivanić-Grada, zamjenik načelnika Općine Križ Zlatko Hrastić, predsjednik Gradskog vijeća Željko Pongrac i zamjenici gradonačelnika Ivanić-Grada Željko Posilović i Tomislav Cuvaj i drugi.

U okviru programa su položeni vijenci na spomenik poginulim braniteljima iz Domovinskog rata u Parku hrvatskih branitelja, služena je misa u Crkvi sv. Petra apostola na kojoj je vlč. Branko Koretić posvetio svečanu zastavu povijesnog postroja Ivanić-Grada, a zapovjednici povijesnih postrojbi predali su prijavke gradonačelniku Ivanić-Grada Javoru Bojanu Lešu koji je po položaju nadzapovjednik 10. satnije Ivanić.

Dvanaest pripadnika povijesnog vojnog postroja položilo je svečanu prisegu a gradonačelnik Javor Bojan Leš predao je simbolično zastavu povijesnog postroja Ivanić-Grada zapovjedniku Ivici Kozjaku. Sudionicima mimohoda i građanima Ivanić-Grada i gostima obratili su se visoki gosti Mato Čičak i ministar Dražen Bošnjaković, a na kraju je organizirano druženje. U organizaciji Turističke zajednice Ivanić-Grada u okviru „Petrova u Ivaniću“ održan je i sajam starih zanata.
Pripadnike PP „10. satnija Ivanić“ je na petrovskoj misi u petak 29. lipnja blagoslovio sisački biskup Vlado Košić.