Komemoracija na Trokutu

30 listopada. 2015 | Objavio: | Objavljeno u:

Ovogodišnja komemoracija u čast 314 poginulih hrvatskih branitelja na zapadnoslavonskom ratištu u periodu 1991.-1995. godina obilježena je 29. listopada na Spomen području Trokut – Novska u nazočnosti gotovo tisuću branitelja, pripadnika postrojbi koje su djelovale na široj novljanskoj bojišnici tijekom Domovinskog rata, članova porodica poginulih, ratnih zapovjednika postrojbi, građana, učenika osnovnih i srednjih škola, uzvanika i gostiju.
Svetu misu za poginule branitelje predvodio je biskup požeški mons. dr. Antun Škvorčević.
Okupljene sudionike komemoracije pozdravili su ispred domaćina Sisačko – moslavački župan Ivo Žinić i gradonačelnik Novske mr. Vlado Klasan, a o važnosti zapadnoslavonskog ratišta na kojem je 1991. godine zaustavljen 5. banjalučki korpus JNA i srpske paravojne formacije, govorio je brigadni general Rudi Stipčić, ratni zapovjednik Operativne grupe “Posavina” pod čijim su zapovjedništvom od kraja listopada 1991. do 3.siječnja 1992. godine vođene prve oslobodilačke operacije pod nazivom “Orkan 91”, “Otkos 91” i “Papuk 91” u kojima je oslobođeno oko 2400 kvadratnih kilometara hrvatskog teritorija.
Vijence na Spomen području Trokut-Novska položila su izaslanstva Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, Ministrastva obrane i Ministarstva branitelja, Grada Zagreba, te Sisačko-moslavačke, Zagrebačke, Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije. Vijence su položila i izaslanstva 11 gradova i 5 općina čije su postrojbe u vrijeme Domovinskog rata sudjelovale u borbenim djelovanjima na području Zapadne slavonije te mnogih zajednica i udruga proizašlih iz Domovinskog rata.
Poginulim braniteljima s područja Otoka Ivanića vijenac je položila zajednička delegacija Grada Ivanić-Grada, te Općina Kloštar Ivanić i Križ koje su predstavljali načelnici Željko Filipović i Marko Magdić te zamjenici gradonačelnika mr. Gordana Brcković i Željko Posilović. Vijenac šesnaestorici poginulih branitelja s područja Otoka Ivanića položile su i delegacije udruga i Zajednice udruga proizašlih iz Domovinskog rata Grada Ivanić-Grad, te općina Kloštar Ivanić i Križ i djelatnici PP Ivanić-Grad.
Tekst: Leo Ordanić
Foto: Damir Škender

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23