GLASNI PUCANJ IZ TOPA U IVANIĆ-GRADU

19 lipnja. 2020 | Objavio: | Objavljeno u: , ,

O Gričkom topu u Zagrebu koji se svakodnevno oglašava pucnjem u podne postoje brojne legende još iz 16 stoljeća. Međutim, Grički top ni izdaleka nije toliko star. Povijest ga bilježi 143 godine, a objašnjenje zašto top puca u Zagrebu točno u podne može se naći u zapisnicima gradskih skupština iz 19. stoljeća. Na sjednici održanoj 24. veljače 1876. godine, podnačelnik Đuro Crnadak, koji je predsjedao u odsutnosti načelnika Ivana Vončine, zapisao je:

Gradski viječnik Đuro Deželić predlaže da se u gradski proračun stavi izvanredna stavka od 100 forinti za nabavu jednog topa, pušćanog praha i za paušalnu nagradu onom tko bi po uri na kraljevskoj velikoj realki, koja je po mjesnom meridijanu uređena, davao topom u 12 sati znak za podne, po kojem bi se ravnali zvonari svih gradskih crkvi”.

Dakle, zagrebački je top zapravo zamisao Đure Deželića, jednog od hrvatskih velikana rođenog 25. ožujka 1838. godine u Ivanić-Gradu. Top s Griča je prvi puta opalio 1. siječnja 1877. godine, a s njime su krenule i legende.

Ivanićtvrđa, njeni bastioni i topovi i njeni branitelji bili su stvarnost. U više od dvije stotine godina vojne povijesti za vrijeme najezde Osmanlija, još dok je granica bila na rijeci Česmi, ovdje je bilo sjedište samostalne kapetanije, a kasnije 10. satnije Ivanić u sastavu križevačke pukovnije Varaždinskog generalata, posljednja linija obrane Zagreba, ostataka hrvatskog kraljevstva i zapadnih granica.

Vjerujemo da naš velikan Đuro Deželić ne bi imao ništa protiv da se u njegovom Ivanić-Gradu ponovno začuje top, ovog puta kao atrakcija i sjećanje na iznimnu povijesnu vrijednost, a u svrhu turističke promocije Ivanić-Grada. Za početak svake prve subote u mjesecu, na dan kada su se u Ivanić-Gradu, trgovačkom središtu iz 16 stoljeća, održavali sajmovi.

Sredstvima Grada Ivanić-Grada i Zagrebačke županije Povijesna postrojba Ivanić-Grada 10. satnija Ivanić nabavila je top mužar, repliku 1760. godine, koja je nekoliko mjeseci bila izložena u holu gradske vijećnice. Ova srednjovjekovna replika obavljat će glasni pucanj svake prve subote počevši od 4. srpnja 2020. godine. Glasni pucanj bit će izveden nakon dvanaestog otkucaja sata na crkvi sv. Petra u Ivanić-Gradu, a prije oglašavanja crkvenih zvona – pozdravljenja. Glasnim pucnjem zapovijeda Ivica Kozjak, zapovjednik Povijesnog postroja 10. satnije Ivanić, a izvodi ga tročlana posada na platou šetnice uz rijeku Lonju, po zapovijedi Nadzapovjednika Povijesne postrojbe Ivanić-Grada. Nadzapovjednik PPIG je po dužnosti je naš Gradonačelnik Javor Bojan Leš.

Međutim, prvi glasni pucanj u prigodi nekog događaja u našem Gradu bit će izveden u srijedu 24. lipnja 2020. godine u 10:45 sati na platou šetnice u Ivanić-Gradu, prije svečane sjednice Gradskog vijeća povodom dana Grada Ivanić-Grada i u čast našeg sugrađanina Đure Deželića od kojeg je potekla inicijativa o podnevnom pucnju topa u Zagrebu.

Pozivamo naše sugrađane, velike i male, da nam se pridruže na ceremniji Glasnog pucnja, a s obzirom na intenzitet glasnog pucnja, koji bi mogao uznemiriti i zastrašiti neke naše sugrađane, na ovaj ih način želimo informirati i umiriti.

PPIG-10. SATNIJA IVANIĆ

fb-share-icon0