Dubrovnik 2014. godine u organizaciji UHDDR-a Ivanić-Grad

19 svibnja. 2014 | Objavio: | Objavljeno u: ,

U organizaciji UHDDR-a Ivanić-Grad te uz potporu Zajednice udruga proizašlih iz Domovinskog rata Grada Ivanić-Grada, općina Kloštar Ivanić i Križ, tijekom proteklog vikenda hrvatskih dragovoljci i branitelji posjetili su Dubrovnik i dubrovačko zaleđe prisjećajući se odlaska 129 dragovoljaca s Otoka Ivanića na južno vojište 1992. godine.

Gotovo 22 godine nakon sudjelovanja u legitimnoj i od međunarodne zajednice priznatoj operaciji deblokade Dubrovnika i oslobođenja dubrovačkog zaleđa koje je započelo 10. Travnja 1992. pod zapovjedništvom generala zbora Janka Bobetka, hrvatski su dragovoljci krenuli na put sjećanja zajedno s porodicama poginulih branitelja Zorana Baričevića i Dražena Markovića.
Želja je bila da se prije svega oda počast našim poginulim suborcima, postavi spomen ploča na Osojniku, mjestu gdje se nalazi i spomenik poginulim hrvatskim braniteljima na tom dijelu južnog vojišta te porodicama poginulih na mjestu događanja ratnih zbivanja predoče stvarne okolnosti objektivnih uvjeta u kojima su stradali mnogi branitelji s cijelog područja Hrvatske.
Također, željelo se i da naši domaćini, ali i dragovoljci o događajima na južnom vojištu ispričaju stvarnu priču o obrani 1991. godine, ratnim operacijama 1992. godine koju su herojskom obranom omogućili branitelji Dubrovnika, u koji neprijateljska, agresorska soldateska JNA, srpskih i crnogorskih rezervista i četnika nikad nije uspjela ući.

Tijekom dvodnevnog posjeta dragovoljci, s porodicama poginulih, posjetili su Spomen sobu branitelja 163. Dubrovačke brigade, Muzej grada Dubrovnika na Srđu te postavili spomen ploču na Osojniku, gdje je dogradonačelnik Ivanić-Grada, g. Željko Posilović, u prisutnosti sudionika puta sjećanja, položio vijenac na centralni spomenik poginulim hrvatskim braniteljima.
Iako je teško u vrlo emotivnim trenucima o stvarnim doživljajima ovog putovanja govoriti u ime drugih, svi sudionici izrazili su organizatorima zahvalnost na trudu, organizaciji i provedbi putovanja. Mi se također zahvaljujemo svim sudionicima, kao i našim domaćinima g. Gabelici – predsjedniku županijskog UHDDR-a, g. Vukoviću – predsjedniku porodica poginulih branitelja te g. Gjurašu – kustosu muzeja na Srđu, bez čijeg doprinosa organizacija ovog puta i saznanja o događajima u Dubrovniku i dubrovačkom zaleđu tih godina, kada je cijela Hrvatska sudjelovala u oslobađanju juga Hrvatske, sigurno ne bi bila tako uvjerljiva i potpuna.

SAMSUNG CSCSAMSUNG CSCSAMSUNG CSCSAMSUNG CSCSAMSUNG CSCSAMSUNG CSCSAMSUNG CSCSAMSUNG CSCSAMSUNG CSC

 

 

 

 

Više slika pogledaj u galeriji >>

 

 

fb-share-icon0